A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. - További információ: Adatkezelési nyilatkozat
Rendben
10 ÉV ALATT SOK MINDEN VÁLTOZIK, DE A NÍVÓ KERÍTÉS NEM!

Minden kerítés alapja: a kerítésoszlop

2020.10.08

Minden kerítés alapja: a kerítésoszlop

Egy kerítés készülhet fából, fémből, vasból, műanyagból, lehet zárt vagy nyitott, pompázhat a szivárvány bármely színében… egy közös tulajdonságuk azonban mégis van: mindegyiket kerítésoszlopok tartják. Amikor új kerítést tervezünk, bizony az oszlopok kérdését sem hagyhatjuk figyelmen kívül. El kell döntenünk, hogy milyen anyagból legyenek, hogyan kerüljenek rögzítésre, illetve hogy milyen távolságra helyezkedjenek el egymástól. Egy ideillő szófordulattal élve tehát, az oszlop a kerítésünknek egy “oszlopos tagja” lesz.

Miből készüljön a kerítésoszlop?

Antracit sorolt 2Röviden: a kerítés típusától függ. Vagyis legelőször abban kell dűlőre jutnunk, hogy egyáltalán milyen típusú kerítésben gondolkodunk. Egy egyszerű drótháló vagy horganyzott fém kerítéselemek esetén elég lehet néhány ugyancsak fémből készült oszlop is. Nem túl esztétikus megjelenésű, de ideiglenes megoldásként elegendő lehet. Az oszlopok alját azonban így is célszerű betonozással rögzíteni, hogy stabilan tartsa a kerítést. 

Fa kerítéslécek esetén használhatunk fa oszlopokat is, ami abból a szempontból előnyös, hogy nem bontja meg egy “idegen anyag” a kerítés egységességét. A fa kerítésoszlopokkal azonban ugyanaz a gond, mint a faanyaggal általában: nem bírja túl jól a környezeti hatásokat, ezért rendszeres karbantartást igényel. Emellett egy korhadt fa oszlop egyáltalán nem nevezhető stabilnak vagy biztonságosnak.

A legmasszívabb és legidőtállóbb konstrukció az épített tégla, kő vagy beton kerítésoszlop. Jellemzőjük, hogy akár 20-30 évig vagy még tovább is stabilan állnak a helyükön, és biztosan nem tesz kárt bennük az időjárás. Rögzíthetőek hozzájuk fém, fa vagy kovácsoltvas kerítéselemek is, tehát az sem jelent gondot, ha időközben magát a kerítést lecseréljük - az oszlop maradhat ugyanaz. 

Hátránya azonban, hogy a felépítése költségesebb és időigényesebb, illetve a sima, földbe szúrható kerítésoszlopokkal ellentétben a munkafolyamat szakembert igényel. Ha viszont azt nézzük, hogy a következő néhány évtizedben biztosan nem lesz gond velük, akkor érdemes rááldozni magasabb összeget.

Mire ügyeljünk a kerítésoszlopok tervezése során?

Ha végre sikerült dűlőre jutnunk abban a kérdésben, hogy miből készüljön a kerítésoszlop, már egy hatalmas lépéssel előrébb vagyunk. A továbbiakban azonban pontosítanunk kell, hogy hol helyezkedjenek el azok a bizonyos oszlopok. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy az építési szabályozások értelmében a kerítésnek teljes egészében a telekhatárokon belül kell állnia. 

Emellett fontos az oszlopok távolságának meghatározása is. A kész panelekből gyártott kerítéseknél a méret adott, tehát ennek megfelelően kell kialakítani az oszlopokat is. Ha lécekből, egyenként állítjuk össze a kerítést, akkor nagyobb szabadságot kapunk. 

Viszont itt is figyelembe kell venni, hogyha például vízszintes elrendezésben szeretnénk elhelyezni az acél- vagy alumínium kerítéselemeket, akkor egy-egy elem hossza maximum 3 méter lehet. Illetve a szélső elemek és az oszlop között is javasolt 1-1,5 cm rést hagyni. Emellett a Nívó kerítéselemek felszereléséhez szükség lesz egy tartókeretre is, ugyanis erre lesznek majd felrögzítve maguk a kerítéslécek. 

Ha a kerítésoszlop betonból készül, és kerül még rá pluszban valamilyen burkolat (például kő vagy tégla), akkor ennek a vastagságát is vegyük figyelembe a tervezés során: ugyanis ha még burkolás előtt mérjük meg a távolságokat, akkor az a kellemetlen meglepetés fog érni, hogy a kerítéselemek túl hosszúak lesznek a kész oszlopokhoz képest. 

Mindemellett természetesen nem feledkezhetünk meg a kis-, illetve nagykapuról sem, aminek a helyét szintén meg kell határozni.

Viszont mi a helyzet akkor, ha a telkünk nem egyenes, hanem például domboldalon áll? Nos, kerítésre természetesen ebben az esetben is szükségünk van, viszont az egyenetlen talajviszonyok némileg megnehezítik a munkát, és a kerítés felépítése is valamelyest “trükkösebb” lesz. Ezért a legjobb, ha konzultálunk egy építőiparban jártas szakértővel, aki meg tudja határozni, hogy egy ilyen adottságú telekhez melyik a legpraktikusabb kerítéstípus. 

Ha az oszlopok készen vannak, jöhet a Nívó Kerítés!

Amint elkészültek a kerítésoszlopok, már kezdődhet is a Nívó Kerítés felszerelése. Ha ezt a munkát is szívesebben bízná inkább szakemberekre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, és az egyeztetés során ezirányú igényét is jelezheti. 

Kollégáink egy átlagos méretű telek esetén akár fél nap alatt felszerelik a kerítéselemeket, Önnek pedig csak annyi dolga marad, hogy gyönyörködjön a végeredményben, és közben megtervezze, mi legyen a következő projekt. Mondjuk egy új bejárati ajtó?
Nívó Kerítés - Tervezze meg kerítését
Tervezze meg kerítését
Nívó Kerítés - Ajánlatkérés telefonon
Ajánlatkérés telefonon
Nívó Kerítés - Személyes megtekintés
Személyes megtekintés
Nívó Kerítés - Kerítésválasztó Kisokos
Kisokos letöltése
© 2022. NÍVÓ Csoport. Minden jog fenntartva!