A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. - További információ: Adatkezelési nyilatkozat
Rendben
10 ÉV ALATT SOK MINDEN VÁLTOZIK, DE A NÍVÓ KERÍTÉS NEM!

Milyen kerítés való a kertbe?

2020.02.13

Milyen kerítés való a kertbe?

Különösen fontos a magánszféra, ha a kertünkről van szó. Egy fárasztó munkanap után hazaérve szeretünk zavartalanul pihenni a kertben, és egy hétvégi kerti partinál sem biztos, hogy kíváncsi szomszédokra vágyunk. A kerítésnek több funkciója is lehet. Egyfelől elhatárolja a különböző tulajdonú területeket, másrész védelmet biztosít az udvaron tárolt értékek és a körülkerített ingatlan részére. Sokszor a kertben növénytermesztés, esetleg állattartás is folyik, ilyenkor fokozottan érvényes a kerítés áthatolhatatlansága. Van, aki egyáltalán nem szeretné, hogy belássanak az udvarába, ilyen esetben a belátásgátló kerítés a jó megoldás.

Kerítés a kertbe

Hogy milyen kerítéssel kerítjük körbe kertünket, az függhet a rászánt összegtől, a kert funkciójától, a védelmi faktor mértékétől vagy éppen a kerítés anyagától. A legtöbben a fakerítés mellett döntenek, hiszen egy zöldellő kerttel a fakerítés harmonizál igazán. A léces kerítéstől kezdve a lamellás, táblás, fakerítésen át, az apácarács, a vadkerítés és egyéb, fából készült egyedi és panel megoldásokkal is találkozhatunk. A fakerítésnél azonban számoljunk azzal, hogy a kezdeti szépség és a szerkezeti stabilitás csak folyamatos karbantartással és felületkezeléssel érhető el.

Ezért is egyre népszerűbb a fahatású fémkerítés, amely valósághű famintázatával a kert dísze lehet és tökéletesen gondozásmentes. Az ilyen típusú kerítéssel megspórolhatjuk az akár évenkénti csiszolást és festést, hosszú évek múltával is eredeti fényében ragyog. A kültéri kerítés nagy igénybevételnek van kitéve. A nedvesség, a szél és a nap is kikezdheti a kerítés szerkezetét, ezért sem mindegy, hogy milyen anyagból készül.

Kerítés típusok

A fémléces kerítés nem csak anyaga miatt, hanem kivitelezési lehetőségeiben is vonzó megoldás. Felrakhatjuk hézagos vagy sorolt elrendezésben, akár vízszintesen, akár függőlegesen. Ha a kertben kutyát tartunk, vagy gyermekeink előszeretettel játszanak a szabadban, akkor a léces kerítés hézagolása külön odafigyelést igényel. Sorolt elrendezés ajánlott azok számára is, akik megakadályoznák a belátást.

Belátásgátló, biztonsági és hangfogó kerítésnek a beton panelekből álló kerítések is megfelelők, bár esztétikailag nem összehasonlítható a léces kerítésekkel. Akik a klasszikus stílus követői, azoknak a kovácsoltvas kerítés jelentheti a kert határát. Adódnak helyzetek, amikor az idő a legfontosabb tényező, ilyenkor úgynevezett gyorskerítés telepítése is indokolt lehet. Néhány éve tört be a piacra és hamar kedveltté vált a gabion, vagy más néven kőkosaras kerítés. Magánkertek körül, de autóutak támfalánál is találkozhatunk ezzel a látványos megoldással.

Funkció szerint

A vásárolható kerítések mellett nem egyedi eset, hogy saját készítésű kerítésekkel is találkozunk. Elterjedt az egyszerű dróthálóra erősített nádfonat, de a raklapból készült határolók sem ritkák. Ezek a megoldások elsősorban a minimál költségekről szólnak, nem a biztonságról és az esztétikumról. Időigényes, de hangulatos kerti kerítés a favesszőkből font határoló.

A kerti időtöltés minőségéhez hozzájárul az is, hogy milyen kerítés öleli körbe az udvart, milyen látvány tárul elénk. Bármilyen típust is választunk, az legyen időtálló, stabil, és külső kialakításában is illeszkedjen a körülhatárolt területhez, épülethez. Kerítésépítésnél ne feledkezzünk meg a kertkapuról sem: a kertajtó illeszkedjen a kerítés stílusához, és biztosan záródjon.

Keressen minket bizalommal, amennyiben új kerítés kiépítését tervezi!
Nívó Kerítés - Tervezze meg kerítését
Tervezze meg kerítését
Nívó Kerítés - Ajánlatkérés telefonon
Ajánlatkérés telefonon
Nívó Kerítés - Személyes megtekintés
Személyes megtekintés
Nívó Kerítés - Kerítésválasztó Kisokos
Kisokos letöltése
© 2022. NÍVÓ Csoport. Minden jog fenntartva!