Kertkapu készítése - hogyan fogjunk hozzá?

Blogunkban már számos bejegyzésben foglalkoztunk a kerítésekkel - a különböző típusokkal, a választás szempontjaival, alapanyagokkal, oszlopokkal, burkolatokkal… egy valamiről azonban nem esett szó eddig, pedig minden kerítés szerves része. Ez pedig a kertkapu készítése. Hisz jól tudjuk, hogy nincs kerítés kapu nélkül, ugyanis valahogyan meg kell oldani az udvarból való ki-be közlekedést is. Itt az ideje, hogy erről is ejtsünk végre pár szót!

Kiskapu, nagykapu - de mégis hány kapu?

A kerítés célja, hogy látható és félreérthetetlen határvonalat húzzon az utca és az udvar közt, és mindenki számára egyértelműen jelezze, hogy hol kezdődik a magánterület. Igen ám, de azért a tulajdonosnak és a látogatóknak is be kell jutniuk valahol, a kerítésen átmászás pedig maximum a gyerekek számára jó móka.

Ezért a kerítésnek bizony nem csak fixen rögzített részekből kell állnia, hanem kell, hogy legyenek elmozdítható szakaszai is, azaz kapuk. A leendő kapuk méretét és elhelyezkedését már a kerítés tervezésekor számba kell venni, hiszen nélkülük olyan lesz a kerítés, mint egy ház bejárati ajtó nélkül.

De mégis mekkora és hány kapu lenne az ideális? Nos, erre nincs “univerzális jó tanács”, hisz mindenkinek a telke mérete és az egyéni preferenciái szerint érdemes dönteni. Az észszerűség azonban azt diktálja, hogy legalább egy kisebb és egy nagyobb kertkapu készítése ajánlott.

A kiskapu tökéletes a gyalogos közlekedéshez, főleg, ha egy járda is összeköti a bejárati ajtóval. A hétköznapokban alighanem ezt fogjuk gyakrabban használni. Ha viszont sokat autózunk, és a garázs is az udvarban van, akkor elengedhetetlen lesz egy nagykapu is, ahol a jármű is kényelmesen átfér.

Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet azokkal a kertekkel, ahol a garázs a telek szélén áll, az ajtaja pedig közvetlenül az utcára nyílik? Itt is érdemes nagykaput készíttetni? A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon is hasznos lehet, hiszen így bármikor be lehet állni az udvarba is az autóval, ahol sokkal kényelmesebb például lemosni, mint odakinn az utcán.

De akár más helyzetben is jól jöhet, ha van egy nagykapunk. Képzeljük el, hogy vásároltunk valamilyen nagyobb bútordarabot, mondjuk szekrénysort vagy franciaágyat. Aligha fog beférni a kiskapun, viszont a kerítés felett átemelni és onnan becipelni a házba igencsak fárasztó munka. A nagykapun keresztül azonban akár egészen a bejáratig viheti a szállítójármű.

Kertkapu készítése profik módjára

Egy jó kertkapu ismérve az, hogy olyan, mintha “ott sem lenne”. Azaz szinte teljesen beleolvad a kerítésbe, mind az anyagát, mind a színét, elrendezését illetően. Ahogy egy kovácsoltvas kerítéshez is lehet kapni mintában hozzáillő kaput, úgy egy léckerítéshez is építhető olyan kapu, ami harmonizál vele.

Egy Nívó Kerítés is tökéletesen kiegészíthető a Nívó kapuszerkezetekkel, legyen szó akár kis- vagy nagykapuról. A kapuk anyaga a kerítésnél már megszokott alumínium, amely gondozásmentes, masszív, mégis könnyű.

A kapuk színválasztéka megegyezik a kerítésekével, így itt sem kell lemondanunk az élethű famintázatról, sőt, a belső elemek mellett akár a keret is kérhető fahatású festéssel.

A kiskapuknál természetesen választhatjuk a jobbos vagy a balos kivitelt, a tervezésnél azonban érdemes úgy kalkulálni, hogy a szélessége maximum 130 cm, a magassága pedig legfeljebb 2 m lehet. A hagyományos mellett pedig akár elektromos zárszerkezettel is felszerelhetőek.

A nagykapuknál két lehetőség közül választhatunk: kétszárnyú, befelé nyíló, illetve oldalra gurulós tolókapu. Itt megintcsak az alapján érdemes dönteni, hogy mekkora az udvar, valamint hogy melyik megoldás számunkra a praktikusabb. A maximális szélesség a kétszárnyú kapu esetén 4 m, a tolókapu esetén 4,5 m, a magasság pedig mindkét típus esetén 2 m lehet.

Ráadásul a kapukat nem szükséges kézzel nyitni-csukni, hiszen rendelkeznek motortartó előkészítéssel, így könnyedén alakíthatóak úgy, hogy egyetlen gombnyomás elég legyen a mozgatáshoz.

Bízza ránk a kertkapu készítését!

Cégünk már nem csak kerítésekkel, hanem kapukkal is foglalkozik, így Önnek erre sem lesz gondja! Csak válassza ki az igényeinek megfelelő kapuszerkezeteket, melyeket kérés esetén a kerítéssel együtt felszerelünk.

Ne bajlódjon saját maga a kertkapu készítésével, csupán döntse el, hogy mekkora méretben, milyen színben és elrendezésben szeretné megrendelni, mi pedig megvalósítjuk elképzeléseit. A kapukra pedig átrozsdásodás elleni örök garanciát vállalunk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken, és segítünk a tervezésben! Egy szép kerítés és kapu elegye pedig nemcsak megvédi otthonát, hanem egyben stílusosságról és jó ízlésről is tanúskodik.

2022.05.25.

nívó gondozásmentes fém kerítés
fém kerítés elemek
gondozásmentes kerítésrendszerek
kerítés
kerítésléc
modern kerítés
fahatású kerítés
klasszikus kerítés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat