Hasznos tippek a kutyabiztos kerítéshez

Sok családnak ma már nem csak két-, hanem négylábú, bundás tagjai is vannak, különösen vidéken. Az egykori házőrzőből mára sok helyen teljes jogú családtag vált, aki néha szép kis fejtörést képes okozni a gazdáinak. Hisz ha nincs felszerelve az udvar egy kutyabiztos kerítéssel, akkor a kalandor lelkű eb bizony gyakran dönthet úgy, hogy ő most “megsétáltatja magát” egy kicsit. De mit tehet az aggódó gazdi?

“Már megint hova tűnt az a…”

Képzeljük el, hogy épp nyakig merültünk az otthoni teendőkbe, amikor egyszer csak feltűnik valami. Az a vészjósló, gyanús csend. Egy ideje már egyetlen vakkantást sem hallottunk, és a járólapon kopogó körmök zaja is szünetel. Merre bujkál a kutya? Hangosan szólongatni kezdjük, bejárjuk az egész udvart, megnézzük a fekhelyén, a kerti fészerben, a garázsban… sehol senki. Végül rádöbbenünk: az az átkozott eb már megint megszökött!

Vagy kiásta magát a kerítés alatt, vagy szimplán átmászott, esetleg átugrott rajta, a végeredmény szempontjából teljesen mindegy: ki tudja, merre jár épp. Persze lehet, hogy hamarosan vidáman csaholva hazatér, hiszen kicsavarogta magát, de az is lehet, hogy olyan messzire kóborolt, hogy nem fog visszatalálni. A legrosszabb forgatókönyv pedig az, hogy elüti egy autó, összeverekedik egy másik kóbor kutyával, netán bántalmazza valaki.

A családtagjai biztonságát mindenki félti, ám a kutyáknál ilyen esetben nem segít az utólagos szidás vagy dorgálás, de annál hasznosabb lehet egy kutyabiztos kerítés.

Miért és hogyan szöknek a kutyák?

A leghétköznapibb magyarázat erre az unalom. Az eb egyszerűen nem tudja levezetni a fölös energiáit, túl kevés a napi aktivitás, hát igyekszik kimozogni magát a kapun kívül. Ivaros kutyáknál a párzási időszak lehet még problémás, de ma már ezen egy műtéttel könnyen lehet segíteni. Valamint a félelem is sarkallhatja arra, hogy kereket oldjon: a kutyák többsége retteg az olyan éles zajoktól, mint a mennydörgés vagy a tűzijáték.

A “hogyan” pedig tulajdonképpen teljes mértékben az eb leleményességétől és méretétől függ. A kistestű példányok kibújhatnak a kerítés résein, vagy nem megfelelő lábazat esetén alul kiássák magukat. A nagyobb testűek pedig az ugrás és a mászás bajnokai, akiknek még a náluk jóval magasabb kerítés sem jelent gondot. A módszerek tehát többfélék lehetnek, egy kutyabiztos kerítéssel azonban mindegyiket ki tudjuk védeni.

Mitől lesz egy kerítés kutyabiztos?

Nagyon egyszerű: attól, hogy az eb nem tud átjutni rajta. A konkrét típus pedig már sokkal inkább attól függ, hogy milyen termetű kutyánk van. Mint említettük, az apróbb fajtáknak sokszor egy aprócska rés is elég, ahol átpréselik magukat. A Nívó kerítéselemeket azonban tetszőleges távolságra helyezhetjük el egymástól, így meggátolhatjuk, hogy a kutya kiszökhessen.

Persze nem muszáj a teljesen zárt elrendezést választani, hiszen az ebet az is fusztrálhatja, ha egyáltalán nem lát ki az utcára. Annyi helyet hagyjunk a lécek között, ahol még átlát, de kibújni viszont már nem tud. Mindemellett a lábazat is készüljön masszív anyagból (például betonból), hogy alul se tudja kiásni magát.

Nagytestű kutyák esetén pedig a magasság és a kerítés kialakítása lesz a kulcs. Nem árt, ha tudjuk, hogy egyes kutyák igencsak magasra tudnak ugrani, tehát akár a 2 méter magas kerítés is indokolt lehet. Azonban azt is tartsuk szem előtt, hogy az állat ne csak átugrani, hanem átmászni se tudjon rajta. A drótháló réseibe például tökéletesen be tudják akasztani a lábaikat, ellenben a függőlegesen felszerelt vagy a vízszintes, de teljesen zárt kerítéslécek esetén már nem tudnak mibe megkapaszkodni, hogy felhúzhassák magukat.

Ám sajnos hiába szereltetjük fel a legprofibb kutyabiztos kerítést, ha a kapun keresztül az eb bármikor kereket oldhat. Ezért a kapuszerkezet kialakításánál is vegyük figyelembe a kutya adottságait, ha pedig egy ideig nyitva kell lennie valami miatt, akkor az állatot arra az időre foglaljuk le, végső esetben zárjuk be valahová, nehogy megszökhessen.

További hasznos praktikák

Ha a kutya rendre túljár az eszünkön, és még mindig ki tud ugrani a kerítésen, akkor felszerelhetünk a kerítés tetejére egy ferdén, az udvar irányába hajló drótrácsot, amin már biztosan nem tudja átverekedni magát. Ha pedig esztétikusabb megoldásra vágyunk, akkor a kerítés tövébe ültessünk sűrű, széles sövényt, hogy a kutya meg se tudja közelíteni.

Soha ne tegyünk a kerítés közelébe kerti bútort vagy farakást, amit az állat ugródeszkának használhat. A villanypásztor használatától bár sok gazdi idegenkedik, de az igazán makacs ebeknél lehet, hogy nincs más választás.

Persze előbb érdemes megpróbálkozni egy kutyabiztos Nívó Kerítéssel, melyben szívesen segítünk!

 

2022.05.25.

nívó gondozásmentes fém kerítés
fém kerítés elemek
gondozásmentes kerítésrendszerek
kerítés
kerítésléc
modern kerítés
fahatású kerítés
klasszikus kerítés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat