A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. - További információ: Adatkezelési nyilatkozat
Rendben
10 ÉV ALATT SOK MINDEN VÁLTOZIK, DE A NÍVÓ KERÍTÉS NEM!

Fakerítés, a klasszikus, de sérülékeny szépség

2020.10.08

Fakerítés, a klasszikus, de sérülékeny szépség

A családi házak egyik legnagyobb előnye, hogy udvar is tartozik hozzájuk. Amikor kellemes az idő, akkor nem szükséges lemenni a parkba, hiszen a kertben is élvezhetjük a természet közelségét. Persze a teljes nyugalom érdekében nem árt, ha valamilyen jól látható határvonallal, például egy fakerítéssel jelöljük ki, hogy meddig tart az utca, és hol kezdődik a magánterület. Ez a kerítéstípus még napjainkban is igen népszerű, noha legalább annyi hátránya akad, mint amennyi előnye. 

Miért olyan közkedvelt a fakerítés?

house sparrow 84647Ízléses, szolidan elegáns téglával vagy terméskővel burkolt lábazat és oszlopok, köztük pedig gondosan elhelyezett falécek - sokak számára így fest az ideális kerítés. A fa, mint természetes anyag még mindig nagyon népszerű az építőiparban: sokan készítenek belőle pergolát, féltetőt, kerti bútorokat és persze kerítést is. 

Ez utóbbi felhasználási területen ráadásul hatalmas szabadságot ad: a lécek felhelyezhetőek hézagosan, zártan, kisebb vagy nagyobb távolságokra egymástól, illetve akár vízszintesen vagy függőlegesen is. Egy fakerítésnél nincsenek olyan méretbeli korlátozások, mint az előre gyártott kerítéspanelek esetében, hanem mi határozhatjuk meg az oszlopok helyét.

A faléceket ráadásul tetszőleges színre lehet festeni, kő- vagy téglalábazattal kiegészülve pedig esztétikailag verhetetlen párost alkot, hiszen e két alapanyag tökéletesen kiegészíti egymást. Bár egy szép fakerítés szinte minden stílusú házhoz illik, mégsem ajánlott mindenkinek - ugyanis más megoldásokkal összehasonlítva, a tartósságát illetően egyáltalán nem tartozik az élvonalba. 

A fakerítés hátrányai

Amikor végre elkészült az új fakerítés, az egész család boldogan szemléli a végeredményt: a fényesre lakkozott, csodaszép léceket és a gondosan felépített oszlopokat. Pár hónap elteltével azonban máris kezdenek látszani a környezeti hatások kíméletlen nyomai: a fa fényes felülete bemattul, a színe fakulni kezd, a festék darabokban leválik, a deszkák pedig korhadni kezdenek. Persze mindez nem néhány hét alatt következik be, 1-2 év alatt azonban már jól látható, hogy az időjárás nem volt kíméletes a kerítéssel.

Ha pedig szeretnénk visszakapni az újkori szépséget, akkor nincs mese, bele kell kezdenünk a felújításba: a léceket gondosan le kell csiszolni, majd a megfelelő felületkezelés után újrafesteni. Egy nagyobb udvar esetén ez több napot is igénybe vehet. Ráadásul akármilyen alaposan is dolgozunk, akkor sem ússzuk meg, hogy jövőre újra végig kelljen csinálnunk ezt az egész procedúrát. Ha pedig már a karbantartás sem segít, akkor itt az ideje végső búcsút venni az elhasználódott lécektől, és újakat beszerezni helyettük. 

Egy fakerítés tehát folyamatos gondozást igényel, ami egyrészt meglehetősen időigényes munka, másrészt nem szabad megfeledkeznünk az anyagi vonzatáról sem: a csiszolókorongok, felületkezelő anyagok, ecsetek, festékek megvásárlása az évek alatt nem kevés kiadást jelent. Ha pedig elérkezik a lécek cseréjének az ideje, az megintcsak alaposan megterheli a családi kasszát. 

Összegezve tehát a fakerítés azoknak ajánlott, akik nem sajnálják az időt és a pénzt a rendszeres, 1-2 évente esedékes karbantartásra. De mit tegyen, aki ennek ellenére sem szeretne lemondani a fa szépségéről?

A válasz: Nívó Kerítés!

A “fémkerítés” kifejezést hallva sokak fejében az ipari épületeknél használatos, rideg dróthálók és horganyzott fémpanelek jelennek meg, amit egyáltalán nem szeretnének viszontlátni a saját udvarukban. Szerencsére azonban léteznek ennél sokkal kifinomultabb megoldások is, mint például a Nívó acél- és alumínium kerítéselemek.

Ezek a lécek habár fémből készültek, ránézésre a megszólalásig hasonlítanak fából lévő társaikra, ezáltal könnyedén életre kelthető velük a fakerítés illúziója. A fával ellentétben viszont a fémet egyáltalán nem szükséges karbantartani! Ezeknek a kerítéselemeknek nincs szükségük csiszolásra vagy festésre, ennek ellenére 10 év múlva is ugyanúgy festenek majd, mint a felszerelésük napján.

A Nívó kerítéslécek klasszikus egyszínű és élethű, fahatású mintával is rendelhetőek, ezáltal egyesítik a fakerítések szépségét a fém tartósságával. Ezeknek a kerítéselemeknek nem árt az UV-sugárzás, a fagy és a csapadék sem, mindössze annyi “gondozás” szükséges, hogy időnként megtisztítsa a portól. 

A gazdag színválasztékban bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő árnyalatot, de az elemek akár egyedi színben is kérhetőek, ha így jobban illenek például a bejárati ajtóhoz

Ha Ön is olyan fahatású kerítésre vágyik, amit nem kell karbantartania, akkor keressen minket elérhetőségeinken, és minden kérdésére válaszolunk!
Nívó Kerítés - Tervezze meg kerítését
Tervezze meg kerítését
Nívó Kerítés - Ajánlatkérés telefonon
Ajánlatkérés telefonon
Nívó Kerítés - Személyes megtekintés
Személyes megtekintés
Nívó Kerítés - Kerítésválasztó Kisokos
Kisokos letöltése
© 2022. NÍVÓ Csoport. Minden jog fenntartva!